Kategorier
Festival Gjesteinnlegg

10 ting du kanskje ikke visste om laks(espelet)

Teaterfestivalen i Fjaler sparkar i gang i morgon – allereie no får du ein sniktitt på ei av forestillingane.

Denne helga går Teaterfestivalen i Fjaler av stabelen, for tredje året på rad. Frontlosjen vil følge festivalen tett de neste dagene!

Årets tema er ”fjord” – et tema som debattene, foredragene, aktivitetene og scenekunsten som blir presentert tar utgangspunkt i. Programmet starter på fredag, men planleggingen og forberedelsen er for lengst i gang, og det er allerede mye liv i bygda. Prøvene er blant annet i full sving for Laksespelet – allmenningens tragedie av Mona Solhaug, Martin Langlie, Trine Falch og Bo Krister Wallstöm.

 

IMG_6687

For å lade opp til denne forestillingen, som spilles fredag kl. 19:30 på kaia i Dale, har vi sammen med dem listet opp 10 ting du kanskje ikke visste om laks(espelet).

Visste du at?:

–  Villaksen får rødfargen sin fra naturlig føde, men oppdrettslaksen er egentlig grå i kjøttet. Rødfargen kommer av at den fores med en sopp fra Israel. Slik kan en faktisk designe sin egen laksefarge. I Japan liker de for eksempel at laksen har en sterkere rosafarge.

–  Det har rømt flere oppdrettslaks enn det finnes norsk villaks.

–  Begrepet ”glad laks” kommer av at en ofte kan se laksen hoppe. Og hoppingen kommer av at laksen prøver å riste av seg lus og parasitter.

–  Fordi oppdrettslaksen fores med mais og soya har mengden omega 3 sunket. Nå er det like mye omega 3 i blåbær som i laks.

IMG_6745

Bo Krister Wallström

 

–  Laksespelet er basert på en sann historie. Det ble til etter at Bo og Mona ble invitert til å gjøre et kunstprosjekt på en kunstfestival. Men festivalen var sponset av den lokale oppdrettsnæringen; de ønsket ikke et negativt fokus på oppdrett, og prosjektet ble sensurert. Som en reaksjon på dette bar Bo og Mona opp en 25 kg tung stein på fjellet over festivalområdet, med inskripsjonen ”Don´t mention the salmon”.

–  På Teaterfestivalen i Fjaler blir Laksespelet fremført som et hørespel eller ’blind-film’, der publikum må produsere bildene. Sjangermessig kan det beskrives som en øko-horror i 3 akter.

IMG_6784

Hørespelet blir til bak ryggene på publikum

 

–  Laksespelet er det første lineære, dramatiske arbeidet Solhaug, Falch og Wallström har gjort sammen. De har alle bakgrunn i det postdramatiske – Solhaug blant annet fra scenekunstakademiet i Fredrikstad, og Falch og Wallström som gamle Baktruppen-medlemmer.

IMG_6767

Kreative lydeffekter in the making

 

–  Gjennom sitt samarbeid prøver gruppen ”å finne nye veier inn i fiksjonen, og lage et nydramatisk uttrykk som ikke rygger inn igjen bak den fjerde veggen, men finner fiksjonsnivåer som setter hele situasjonen, inkludert publikum, i spill”. De sier selv at de er vokst opp med et ”knust verdensbilde”, men i stedet for å reflektere det i fragmenter vil de nå plukke opp bitene og sette dem sammen til forsøksvis sammenhengende forløp.

IMG_6787

Martin Langlie og deKOR på kaia

 

–  Laksespelet har fått med seg gode, lokale krefter til å prege fremføringen. Disse kommer fra koret deKOR og Markvard Eikerol i rollen som ”bestefar”.

–  Publikum sitter på kaia i Dale og ser utover fjorden mens Laksespelet – allmenningens tragedie utspiller seg. Vi kan love publikum en spennende og annerledes opplevelse!

IMG_6801

 

Få med deg Laksespelet – allmenningens tragedie fredag 11., kl. 19:30. Resten av festivalprogrammet finner du her: www.teaterfestivalenifjaler.no

En festival du ønsker å få med deg! Vi ses!

-Tina

Red.anm: De hugsar kanskje Tina frå Teaterfestival i Fjaler i fjor. Ho er praktikant for oss under årets festival og, samstundes som ho er produsent under festivalen. Men hugs: det er eigentleg Ingrid og Ragnhild som er Frontlosjens qrew.

 

 

// mjøling av andre si kake //  frontlosjen er offisielle festivalbloggarar under teaterfestivalen i fjaler

 

Legg igjen en kommentar